Згідно з таким порядком обліку витрат собівартість напівфабрикатів після кожного переділу не визначають, а обчислюють лише собівартість готового продукту.
При другому варіанті рух напівфабрикатів із цеху в цех оформляють бухгалтерськими записами і калькулюють собівартість напівфабрикатів після кожного переділу. При цьому бухгалтерські записи на рахунку основного виробництва стільки разів повторюють раніше враховані виробничі витрати, скільки фаз обробки проходять сировину і основні матеріали. Таке нашарування раніше врахованих витрат на виробництво ускладнює облік і калькулювання собівартості продукції, виникає необхідність очищення зведених показників підприємства про витрати на виробництво від внутрішньозаводського обороту. Разом з тим цей варіант дозволяє виявляти собівартість напівфабрикатів на різних стадіях їх обробки і тим самим забезпечує більш дієвий контроль за процесом формування собівартості продукції.
Особливості запису операцій на аналітичних рахунк
...
Читати далі »